Sinus lift

Sinus lift

Sinus lift sau ridicarea membranei sinusale

Operatia de sinus lift reprezinta interventia chirurgicala prin care se doreste cresterea cantitatii de os in zona molarilor si premolarilor, adica in zona posterioara a maxilarului superior. Aceasta procedura chirurgicala are scopul de a pregati suportul osos pentru plasarea unuia sau mai multor implanturi dentare. In general, specialistii recurg la sinus lift atunci cand exista pierdere mare de os si, de aceea,  mucoasa sinusala trebuie impinsa in sus, pentru a face loc grefei osoase.  Pacientii au de asteptat aproximativ 6 luni dupa interventie  pentru ca grefa osoasa sa se integreze, apoi in etapa urmatoare se realizeaza inserarea implanturilor.

Care sunt cauzele ce determina coborarea sau marirea sinusurilor maxilare?

Cauzele sunt numeroase, astfel ca putem mentiona edentatiile vechi sau netratate, tulburarile genetice, inflamatiile de la nivelul sinusurilor maxilare, lipsa dintilor de la acest nivel din nastere, diverse traumatisme, dar si multe alte cauze. Asadar, odata efectuata procedura de sinus lift, implantul va putea fi introdus fara ca integritatea sinusului sa fie periclitata, adica fara ca mucoasa sinusala sa fie perforata. Inainte de operatie  este necesara o examinare atenta a conditiilor locale, precum si a starii generale de sanatate  a pacientului. In cazul in care exista afectiuni inflamatorii la nivelul sinusurilor sau alte afectiuni patologice, operatia va fi amanata pana la tratarea afectiunii.

Care sunt riscurile unei astfel de interventii?

Cel mai mare risc al acestei operatii il reprezinta perforarea membranei sinusului. In situatia in care acest lucru se poate intampla, se va administra un tratament corespunzator si se va lasa zona sa se vindece. Ulterior, se va putea interveni din nou.

Informatii generale despre sinus lift

Sinusurile sunt niste cavitati pline cu aer situate in interiorul osului maxilar, adica deasupra dintilor din partea superioara. Din diverse cauze prezentate mai sus, aceste sinusuri se maresc, iar osul maxilar se subtiaza treptat, ceea ce impiedica efectuarea unui implant dentar. Prin interventia traditionala de sinus lift, medicul specialist ridica membrana sinusului si introduce sub aceasta materialul care va completa structura osoasa. In general, chirurgii apeleaza la chirurgia minim invaziva, astfel incat pacientul sa aiba de suferit cat mai putin, iar recuperarea sa fie cat mai usoara.
Pacientii isi revin foarte repede, acestia fiind capabili sa-si reia activitatea fara sa piarda mai mult de o zi. In urma interventiei poate sa apara o usoara inflamatie, insotita de un posibil disconfort la nivelul zonei in care s-a intervenit. Dupa cateva luni de la interventie, in planseul sinusului se va forma un os nou, care va putea sustine implantul.

Cum se procedeaza?

Chirurgul efectueaza o incizie sufficient de larga in mucoasa, pentru a expune osul maxilar in zona in care se intervine, apoi isi creeaza  un orificiu in os, prin care cu delicatete impinge in sus mucoasa sinusala si in spatiul astfel aparut, introduce materialul de grefa(os artificial sau chiar material apartinand pacientului). Apoi se sutureaza plaga cat mai strans si se protejeaza cu comprese sterile.  Pacientului i se dau mai multe indicatii postinterventie, cum ar fi:

  • Sa schimbe compresele la fiecare ora, in cazul in care continua sa sangereze discret
  • Sa utilizeze pungi cu continut rece, nu neaparat gheata, pentru a reduce umflaturile
  • Sa nu clateasca gura excesiv
  • Sa nu fumeze
  • Sa nu sufle nasul cel putin o saptamana

Care sunt avantajele operatiei de sinus lift?

Refacerea masei osoase fara operatii traumatice, recuperare usoara si foarte rapida, finalizarea tratamentului intr-un timp foarte scurt.

Afla mai multe despre sinus lift!

Cum puteti afla mai multe despre procedura de sinus lift? Echipa Tinka Smile va asteapta cu toate informatiile de care aveti nevoie, intrucat stomatologul este cel mai avizat pentru a va recomanda aceasta procedura. Tot atunci veti afla si avantajele, contraindicatiile si posibilele riscuri. Zambetul dumneavoastra poate fi din nou frumos si sanatos. Asadar, afla mai multe despre interventia de ridicare de sinus!

Share:
Telefon
Adresă