Estetica dentara

Tinka Smile

Estetica dentara

Estetica dentara este una dintre cele mai puternice instrumente in recrearea unei estetici faciale noi, existant studii care afirma ca una din cele mai remarcate trasaturi faciale este cea a gurii si respectiv a surasului.

Pornind de la povestile actuale din media in care, dupa transformare fizica major, succesul si fericirea au urmat implicit si imediat ne dam seama cat de insetata e omenirea dupa frumusete.

Pornind de la povestile actuale din media in care, dupa transformare fizica major, succesul si fericirea au urmat implicit si imediat ne dam seama cat de insetata e omenirea dupa frumusete.

Zambetul este unul dintre instrumentele noastre de comunicare cele mai puternice si poate infulenta semnificativ prima impresie a oamenilor. El are un impact fundamental nu numai asupra aspectului estetic, dar si asupra expresiei faciale, functiei masticatorii, foneticii si exprimarii verbale. Un zambet sanatos ce lasa la vedere dinti albi stralucitori, reprezinta o combinatie a perceptiei “frumusetii” si “sanatatii”.

In ziua de astazi, o cerere frecventa a pacientilor din toata lumea este de a primii tratamente dentare care optimizeaza aspectul estetic si functia, ceea ce ii poate ajuta sa isi creasca propria stima de sine si sa isi imbunatateasca relatiile profesionale si personale.

Estetica dentara este utilizată în general pentru a face referire la orice lucrare dentară care îmbunătățește aspectul (deși nu neapărat funcționalitatea) dinților, gingiilor și / sau mușcăturii. Se concentrează în principal pe îmbunătățirea esteticii dentare a culorii, poziției, formei, mărimii, alinierii și aspectului general al zâmbetului. Mulți medici stomatologi se referă la ei înșiși ca „esteticieni dentari”, indiferent de educația specifică, specialitatea, pregătirea și experiența lor în acest domeniu.

Estetica dentara poate implica:
  • Adăugarea unui material pe dinti dinți sau grefe de gingii: stratificare compozit, grefe de gingie
  • Albirea dinților pe baza de peroxid de hidrogen, albirea cu laser, depigmentarea gingiilor
  • Alinierea dinților însoțită de îmbunătățirea aspectului feței - ortodontie
  • Fatete dentare – metode conservatoare
  • Coroane pe suport de zirconiu, sau integral ceramice
Fatete si coroane integral ceramice

In ultimii ani nevoia tot mai accentuata pentru un zambet apropiat de perfectiune a dus la dezvoltarea rapida a materialelor si tehnologiilor necesare satisfacerii acestei cerinte a pacientilor. Spre diferenta de restaurarile metalo-ceramice, coroanele integral ceramice si fatetele sunt superioare din punct de vedere estetic, imitand aproape perfect dintele natural.

In ziua de azi clinicienii folosesc ceramica integrala ca tratament de rutina. Pasii care trebuie urmati sunt esentiali pentru obtinerea unor restaurari de lunga durata: conceperea planului de tratament impreuna cu laboratorul de tehnica dentara, alegerea celei mai potrivite ceramici, prepararea si amprentarea dintilor.

Mai mult decat atat, progresele rapide din domeniul tehnologiei materialelor ceramice si adezivilor au condus la noi optiuni de tratament reflectate in largirea ariei de indicatii si in prepararea mai putin invaziva a dintilor. In cazul fatetelor, slefuirea dintilor este minim invaziva(nu mai mult de 0,5 mm), limita preparatiei este in smalt si in general se intinde doar pe fata vestibulara.

Un studiu desfasurat de-a lungul a 5 ani pe 100 de coroane integral ceramice a relevat o rata de succes foarte inalta si faptul ca nicio coroana aplicata pe dintii frontali nu a suferit fracturi.

Ce sunt fatetele si coroanele?

Atat fetetele cat si coroanele sint modalitati de restaurare estetica si functionala a dintilor care necesita acoperire intr-un grad mai mic sau mai mare. Diferenta majora dintre ele consta in cat de mult trebuie slefuit din dinte, cat de gros este materialul de acoperire si cat de mult din dinte va fi acoperit de restaurare.

Fatetele sunt extrem de subtiri si se lipesc pe fata vestibulara a dintilor. Ceramica din care sunt fabricate este de culoarea dintilor naturali. Sunt rezistente dar si casante, astfel incat microtraumatismele repetate sau accidentele le pot disloca sau sparge.

Coroanele “imbraca” dintele in intregime. Sunt de grosime cel putin dubla in comparatie cu fatetele, deci si mult mai durabile si mai rezistente la spargere.

Diferente in prepararea dintilor

Fatetele sunt o metoda de restaurare mai conservativa decat coroanele, intrucat se slefuieste mai putin din dinte decat pentru o coroana(intre 3 si 30% din suprafata). De regula se slefuiese doar un strat extrem de subtire din smaltul de pe suprafata vestibulara a dintelui si nu este nevoie sa se prelungeasca preparatia si pe celelalte fete sau sa se intre si in dentina.

Pentru coroane, insa, este nevoie sa se indeparteze peste 60% din dinte prin slefuire si asta pe toate fetele dintelui. Asta inseamna peste 2-4 ori mai mult tesut dentar sacrificat decat in cazul fatetelor.

Cand alegem fatete?

Fatetele sunt alegerea excelenta pentru problemele relativ minore de natura estetica: dinti patati, dinti ciobiti, mici crapaturi pe suprafata dentara, mici spatii libere intre dinti etc. In astfel de situatii, fatetele pot imbunatati culoarea si aliniamentul dintilor, ceea ce se traduce printr-un zambet mult imbunatatit.

Cu exceptia catorva situatii, odata fateta fixata prin adeziune pe dinte, in timp dintele va necesita o noua acoperire, fie cu o noua fateta, fie mergand pana la coroana de invelis.

Cand alegem coroane?

Coroanele sunt preferate in situatiile in care exista mai multe probleme cu dintii respectivi: fracturi coronare intinse, crapaturi adanci, tratament de canal in istoricul dintelui. Se alege metoda de restaurare cu coroane pentru a proteja dintele de o viitoare posibila fractura care ar putea duce la extractie. Odata cimentata coroana, dintele este complet restaurat estetic si functional.

O alta situatie in care se prefera coroanele este atunci cand dintii sunt puternic abrazati. Fateta acopera doar fata vestibulara a dintelui, nu si muchiile. De aceea dintii abrazati necesita reconstituiri cu coroane de acoperire.

Coroanele sunt, deci, solutia de electie pentru dintii cu distructii mari, iar in urma cimantarii lor, se imbunatateste atat aspectul estetic, dar mai ales cel functional.

In concluzie, fatetele si coroanele ceramice sunt, in functie de situatia dintilor pe care se aplica, solutiile ideale pentru imbunatatirea aspectului fizionomic si a functionalitatii aparatului masticator.

Alte servicii

Telefon
Adresă