Ortodontia

Tinka Smile

Ortodontia

Ortodontia a fost definita ca acea ramura a stomatologiei care se ocupa de cresterea fetei, dezvoltarea danturii si prevenirea si corectia anomaliilor ocluzale.

Tratamentul ortodontic este denumirea prescurtata a disciplinei numita ortodontie si ortopedie dentofaciala. Scopurile ortodontiei sunt in principal estetice si functionale.

Cauzele functionale ale tratamentului includ: ocluzia dentara inversa sau incrucisata, overbite traumatic adanc (overbite - suprapunerea incisivilor in plan vertical), overjet marit (distanta marita, in plan orizontal, intre incisivii superiori si cei inferiori) si vestibularizarea unui incisiv inferior, malpozitii ale dintilor.

ortodontie

Nealinierile ortodontice, numite malocluzii pot indica o serie de afectiuni diferite. Malocluziile mostenite includ probleme precum cresterea anormala a maxilarelor, dinti lipsa congenital, dinti in plus, dinti aglomerati sau proeminenti si probleme de distantare.

Cu toate acestea pierderea prematura a dintilor la copii, persitenta dintilor de lapte pe arcada, activitati precum suptul degetelor la bebelusi, accidentele si anumite tipuri de afectiuni dentare pot duce la necesitatea tratamentului ortodontic.

Un tratament tipic pentru dintii pozitionati incorect poate dura 1 pana la 3 ani si necesita controale la fiecare 4 pana la 10 saptamani efectuate de catre medicul ortodont. Majoritatea tratamentelor ortodonticesunt incepute in timpul stadiului dentar permanent precoce inainte de finalizarea cresterii scheletului. Dupa ce cresterea scheletului s-a finalizat, chirugia maxilarului poate fi o optiune.
Terapia ortodontica poate include utilizarea de aparate fixe sau mobile. Majoritatea terapiilor ortodontice sunt duse la bun sfarsit cu ajutorul aparatelor fixe, aceste avand un control mecanic al dintilor mai mare.

Tipuri de aparate dentare fixe:

Aparatul dentar metalic – Este primul astfel de sistem inventat dar cu toate acestea inca reprezinta o solutie foarte populara pentru majoritatea pacientilor in principal datorita costurilor mai mici si beneficiilor sale medicale. Acesta exercita forte pe dinti pe o perioada lunga de timp, sub aceste forte dintii se misca in directia dorita, rearanjand astfel spatiile dentare si realizand o aliniere corecta a dintilor.
In mod normal dintii se misca cu aproximativ 1 mm pe luna, iar durata totala a tratamentului ortodontic poate dura intre 1 pana la 2 ani si poate chiar mai mult in functie de gravitatea problemei.

ortodontie

Avantajele aparatului dentar metalic:
  • Tratamentul este de regula destul de scurt;
  • Rezistenta ridicata a brecketilor, se pot rupe foarte rar;
  • Un sistem de braketi cu care se lureaza foarte usor;
  • In cazul in care in timpul tratamentului un bracket se dezlipeste, acesta se poate reatasa cu usurinta;
  • Pretul scazut comparativ cu alte tipuri de aparate;
  • Marimea bracketilor este mai mica comparativ cu cei ceramici;
  • Copii pot alege bracketi metalici colorati.

Aparatul dentar ceramic – Aparatele dentare fixe sunt populare nu doar in randul adolescentilor, oameni de toate varstele devin tot mai deschisi sa poarte aparate dentare. Studiile in acest sens arata ca 30 % dintre pacientii care opteaza pentru tratament ortodontic sunt adulti.

Societatea incurajeaza si sprijina purtarea aparatelor dentare mai mult ca niciodata datorita beneficiilor pe termen lung pe care acestea le ofera.

Avantajele aparatului dentar ceramic:
  • Bracketii ceramici sunt mai estetici si mai putin vizibili. Tehnologiile moderne permit realizarea unor bracketi mai mici acestia fiind mult mai discreti;
  • Se curata usor;
  • Se comporta mult mai bine cu gingiile, acestia avand o suprafata mult mai fina sunt mult mai prietenosi cu tesuturile moi din jur.
ortodontie

Aparatul dentar de safir – Indiferent de varsta fiecare persoana este preocupata de aspectul sau pe tot parcursul tratamentului ortodontic. Impactul estetic al purtarii unui aparat ortodontic este principala problema care declanseaza reticenta pacientilor care au nevoie de tratament ortodontic. Tehnologiile moderne permit aplicarea de dispozitive ortodontice cat mai discrete, abia vizibile sau invizibile.

Bracketii din safir sunt confectionati dintr-un cristal – safir- care are un efect de cameleon pe suprafetele dintilor, ceea ce ii face foarte dificil de observat. Acestia au un grad estetic ridicat similar cu purtarea bijuteriilor. Deoarece suprafata bracketului nu acumuleaza placa bacteriana acestia nu isi schimba culoarea si isi pastreaza proprietatiile estetice pe tot parcursul tratamentului.

Costurile unui astefl de aparat sunt usor mai mari fata de aparatul dentar ceramic, dar cu mult mai mici fata de aparatul dentar lingual.

Aparatul dentar lingual „Incognito” – Acest tip de aparat se aplica in spatele dintilor, acolo unde ii atingeti cu limba, astfel incat sa nu fie vazuti deloc. Acesta are aceeasi functionalitate si durata tratamentului ca si cele vizibile, principala diferenta fiind ca nimeni nu va stii ca il ai in gura. Aici principalul dezavantaj este pretul ridicat.

Aparatele dentare mobile

Dispozitivele ortodontice mobile sunt in general recomandate copiilor cand sunt in faza de crestere.

Acest tip de aparat nu este fixat pe dinti si poate fi indepartat de pacient, dar trebuie folosit timp de cel putin 16 ore pe zi. Sunt utilizate in general pentru a stimula cresterea arcadelor dentare pentru a facilita alinierea dentara. In functie de problemele existente, acesta poate fi singurul tip de tratament sau poate fi utilizat la imbunatatirea situatiei clinice si la reducerea timpului necesar de purtare a aparatelor fixe.

Acestea fiind spuse si sintetizand cele spuse mai sus, ortodontia reperezinta o foarte importanta specializare a stomatologiei fara de care 50 % din probelmele atat estetice cat si functionale nu ar putea fi rezolvate.

Abia asteptam sa va cunoastem si sa va ajutam sa castigati zambetul sanatos si frumos al viselor dumneavoastra.

Alte servicii

Telefon
Adresă