Tratamente la microscop

Tratamente La Microscop

Una dintre cele mai comune proceduri care se executa in cabinetul stomatologic este tratamentul de canal (root canal treatment) sau terapia endodontica. Tratamentul endodontic permite dentistului sa curate infectia de pe canalul radicular, in loc sa se recurga la extractia dintelui. Una din noutatile in domeniu este utilizarea microscopului in efectuarea tratamentului de canal, sau micro-endodontie.

Ce este tratamentul microscop?

Cand un dinte se cariaza in profunzime, se creeaza conditii ca bacteriile sa invadeze si spatiul din interiorul dintelui, in care se afla nervul si vasele de sange. Cand acest lucru se intampla, dintele devine foarte dureros si este necesara interventia medicului, in scopul de a salva dintele. Micro-endodontia implica utilizarea microscopului, ceea ce permite medicului sa observe detalii mult mai amanuntite decat cu ochiul liber. In continuare va prezentam cateva motive pentru care, in prezent, este de preferat efectuarea tratamentului endodontic asistat de microscop:

  • Acuratete imbunatatita – principalul beneficiu este obtinerea unei imagini mai mari si mai clare asupra zonei de lucru, permitind totodata utilizarea unui instrumentar de dimensiuni mai reduse.
  • Acces minim – beneficiind de o acuratete sporita, accesul in spatiul endodontic se realizeaza cu sacrificiu minim de tesut dentar sanatos, iar tesuturile moi inconjuratoare sunt mai putin afectate. Acest fapt usureaza vindecarea si reduce necesitatea unor interventii ulterioare.
  • Acces mai usor – utilizand microscopul, zonele mai dificil de accesat cu ochiul liber sunt mult mai expuse. O mai buna vizibilitate asupra zonelor infectate previne posibilele complicatii.
  • Identificarea unui al patrulea canal – In decursul tratamentului de canal clasic(fara microscop), de multe ori se poate rata cu usurinta identificarea unui al patrulea canal pe care multi molari superiori il au si a carui netratare duce la raspandirea in continuare a infectiei in os. Prin utilizarea microscopului, medicul poate descoperi orice canal ascuns, il poate trata de infectie si poate salva dintele. Pentru a intelege mai bine beneficiile pe care le aduce microscopul in practica endodontica, va dam urmatorul exemplu: in anii ‘90, se considera ca 85% din molarii primi superiori au cate 3 canale si doar 15% 4 sau mai multe. Dupa aparitia in practica a microscopului, s-a observat ca aproximativ 85% au cite 4 canale.

Ce alte afectiuni poate trata tratamentul la microscop?

Nu orice tratament  se executa sub microscop. De multe ori este suficient tratamentul clasic, dar exista si multe situatii in care utilizarea microscopului este absolut necesara pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

  • Leziuni periapicale persistente – dupa o obturatie de canal, uneori organismul creeaza o leziune periapicala menita sa izoleze o posibila infiltratie microbiana, leziune care uneori se poate inflama. Cind acest lucru se intampla, tratamentul de mica chirurgie ce se aplica acestei leziuni se recomanda a se face sub controlul microscopului. In alte cazuri se prefera sa se astepte vindecarea naturala a leziunii.
  • Durere persistenta si/sau umflatura – in functie de intensitate, medicul poate sa se foloseasca de microscop pentru a incerca sa gasesca motivele disconfortului persistent dupa o interventie.
  • Canale calcificate – daca radacinile unui dinte se calcifica, atunci si tratamentul de canal poate deveni dificil sau imposbil de executat; pentru a se evita extractia dintelui, micro-endodontia poate fi o optiune in incercarea de a salva dintele.
  • Insuccesul tratamentului de canal prin metoda clasica – acesta poate aparea din mai multe motive, dar in aceasta situatie poate fi nevoie sa se apeleze la o interventie de microchirurgie care sa permita pastrarea dintelui pe arcada.

Cum alegem tratamentul la microscop?

In majoritatea cazurilor, tratamentul  la microscop salveaza dintii de la extractie(ca ultima solutie) Aceasta metoda are mai putine complicatii si aproape elimina cauzele infectiilor persistente. Iar atunci cand tratamentul clasic de canal esueaza, utilizarea microscopului este o optiune foarte serioasa de retratament.

Telefon
Adresă