Protetica
Tinka Smile
Protetica
Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa cu restaurarea si mentinerea functiei, confortului, aspectului si sanatatii orale, a pacientilor prin refacerea dintilor si/sau inlocuirea dintilor lipsa cu coroane sau punti protetice.
Aceasta joaca un rol deosebit de important, de asemenea in restabilirea ocluziei dentare dupa pierderea dintilor naturali sau dupa deteriorarea masiva a acestora.

O data cu marile progrese tehnologice si calitatea net superioara a materialelor de ultima generatie, protetica dentara a devenit cea mai dezvoltata ramura a medicinii dentare.
Precizia, viteza de fabricatie, estetica, functia si biocompatibilitatea materialelor sunt doar cateva dintre multele avantaje ale tehnologiilor specifice acestei sfere. Indiferent daca vorbim de o imbunatatire estetica a unor dinti existenti sau de inlocuirea celor lipsa, restaurarile protetice in ziua de astazi sunt atat de bune incat nimeni nu va observa diferenta dintre o lucrare protetica si dintii naturali ai pacientului.
Restaurarile protetice includ:
- coroane integral ceramice (lucrări protetice din porţelan fără suport metalic);
- lucrări protetice (coroane, punţi) ceramice (din porţelan) pe suport de oxid de zirconium;
- lucrări protetice (coroane, punţi) ceramice ( din porțelan) pe suport metalic (aliaj crom cobalt);
- faţete ceramice;
- incrustaţii din compozit, ceramice;
- lucrări protetice fixe și mobile pe implanturi dentare;
- proteze dentare mobile (acrilice, elastice, scheletate).
Atunci cand situatia din cavitatea orala a pacientului nu ne permite realizarea unor lucrari protetice fixe, protetica dentara ne ofera posibilitatea de a compensa aceasta situatie cu lucrari protetice mobile sau combinate.
Protezele mobile pot fi – totale sau partiale. In timp ce protezele totale sunt realizate exclusiv din acril, protezele partiale sunt realizate din acril dar au si o baza metalica.
Lucrarile combinate cunoscute si sub denumirea de lucrari partial mobile, includ lucrarile ce sunt fixate pe dintii remanenti ai pacientului, de care se leaga o lucrare protetica mobila care va trebui scoasa si igenizata corespunzator de catre pacient.
Lucrarile combinate sunt o alternativa foarte buna atunci cand situatia din cavitatea orala a pacientului nu ne permite inserarea implantelor dentare.In ceea ce priveste reabilitarea orala implanto-protetica posibilitatile sunt destul de limitate la fiecare pacient in parte datorita suportului osos, acesta nefiind de fiecare data intr-o cantitate suficienta si nici de o calitate extraordinara. In functie de numarul de dinti pe care trebuie sa il inlocuim exista mai multe posibilitati pentru a face acest lucru: unul sau mai multi dinti pe implanturi, o punte pe implanturi, proteze pe implanturi sau sitemele „All on 4” sau „All on 6”.

Puntile pe implanturi
Prin aceasta metoda se poate reabilita o zona edentata prin inserarea a minim 2 implanturi, peste care se va realiza lucrarea protetica aferenta situatiei. Implanturile dentare au rol de radacina a viitorului dinte si sunt stalpii de rezistenta a oricarei lucrari de acest tip.
Sistemele „All on 4” si „All on 6”
Acest tip de reabilitare orala este relativ nou si se adreseaza pacientilor edentati total si purtatorilor de proteze mobile pentru a putea obtine o lucrare protetica fixa in cel mai scurt timp si pentru a le imbunatatii viata sociala.
Pacientii pot pleca acasa cu o lucrare fixa dupa doar o sedinta de tratament; acestia putandusi relua activitatiile zilnice fara interdictii majore.
Protezele pe implanturi
Atunci cand stabilitatea unei proteze dentare totale este deficitara, exista varianta ancorarii acesteia pe implanturi pentru o stabilitate net superioara si pentru confortul pacientului din toate punctele de vedere.
Incrustatiile
Incrustatiile sunt proteze unidentare care se folosesc in tratamentul leziunilor coronare pentru restaurarea morfologiei si functiei afectate de procese carioase si/sau fracture. Ele reprezinta o alternativa la obturatiile plastice, dar au si unele indicatii protetice.
Clasificarea incrustatiilor
Se face o distinctie intre diferitele tipuri de incrustatii, desi in cursul restaurarilor complexe demarcarea nu mai este atat de neta:
a) inlay sau incrustatie intracoronara;
b) onlay sau incrustatie extracoronara;
c) inlay-onlay;
d) pinlay (inlay cu crampoane).
Fatetele dentare
Fatetele dentare reprezinta la ora actuala tratamentul cel mai solicitat din arsenalul stomatologiei estetice.
Pacientii le doresc si le solicita zilnic, medicii dentisti le recomanda ori de cate ori este posibil, in conditiile cazului clinic, iar tehnicienii le realizeaza ca pe o incununare a maiestriei muncii lor.
Deoarece toti “participantii” la acest tratament de electie doresc sa obtina un zambet frumos, cat mai aproape de perfectiune – stiut fiind faptul ca in secolul XXI se pune un accent tot mai mare pe frumos si pe atractivitatea fizica considerata a fi in directa corelatie cu reusita sociala, profesionala si chiar sentimentala.
Studiile socio-psihologilor au aratat fara echivoc ca persoanele percepute de semeni ca frumoase primesc salarii mai mari in acelasi loc de munca, sunt mai usor angajate, primesc decizii favorabile, au sanse mai mari decat cele cu un aspect comun de a-si gasi un partener in viata.
Coroane protetice pe suport de zirconium
Aceste reconstructii protetice au ca miez interior o capa realizata prin sistemul de frezare computerizata CAD/CAM. Exista doua substructuri ceramice de mare rezistenta care pot fi frezate computerizat: unele pe baza de oxid de zirconiu si altele pe baza de oxid de aluminiu.
Indicatiile acestui sistem sunt multiple putand fi folosit pentru coroane unitare pe orice dinte frontal pana la punti de mare intindere cu conditia de a se respecta o arie corecta a conectorului.
Se poate folosi si pentru dinti extrem de colorati si cu pivoti de metal deoarece zirconiul are opacitate. Unii practicieni reclama chiar aceasta opacitate a restauratiei finale date de capa de zirconiu evitand folosirea sitemului in zona frontala.Oricum, de la aparitia pe piata a zirconiului s-au imbunatatit proprietatile coloristice ale blocurilor de zirconiu.
Aceste sisteme nu pot fi demineralizate, ca urmare, cimentarea adeziva este indoielnica cu toate ca poducatorii incearca sa produca retete de bonding pentru zirconiu.

Coroane integral ceramice
Exigentele estetice in zona frontala sunt, evident, extrem de crescute si ele trebuie sa se imbine cu tendinta actuala a stomatologiei minim invazive, in care se doreste realizarea unor modificari estetice si functionale cu minim de afectare a structurilor dentare.
Din pacate, exista situatii in care stomatologia minim invaziva este depasita de situatia clinica:
- dinti cu pierderi masive de structura dentara;
- dinti devitali cu o cantitate minima de smalt remanenta;
- dinti care au fost deja preparati pentru coroane anterioare de invelis.
Acest gen de coroana se realizeaza din ceramica feldspatica arsa pe un model din masa refractara sau pe folie de platina. Aceasta ceramica este utilizata in mod traditional pentru stratificarea peste o substructura (metalica sau ceramica) sau pentru realizarea fatetelor. Ceramica are o translucenta extraordinar de buna ceea ce face ca reconstructia sa aibe o naturalete deosebita.
Indicatiile se refera la coroane unitare la nivelul incisivilor in conditiile unei ocluzii functionale. Nu pot fi facute punti.
Culorile foarte inchise ale dintelui (coloratii de tertaciclina, dinti devitali, pivoti metalici imposibil de indepartat) contraindica aplicarea unor asemenea coroane pentru ca ele nu pot sa ascunda in totalitate aceasta discromie.
Cimentarea se realizeaza adeziv cu rasini compozite de culoare potrivita cu restauratia. Aceasta cimentare poate fi demineralizata si adeziunea foarte buna care se realizeaza pe smalt ofera durabilitate clinic.