Tinka Smile
Implantologie
In ciuda imbunatatirilor din domeniul medical, milioane de oameni sufera de pierderea dintilor, majoritatea cazurilor fiind cauzate de carii, gingivita care este o boala a gingiilor, sau a accidentelor. Pentru multi ani, singurul tratament disponibil pentru pierdea dintilor au fost puntile sau protezele dentare, dar in zilele noastre, implanturile dentare sunt disponibile.
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare inlocuiesc radacina dintilor. Acesta stabileste o fundatie fixa sau una mobila pentru dintii care urmeaza sa fie amplasati in zona afectata, si care sunt facuti special sa imite culoarea si forma dintelui tau natural.
Care sunt avantajele implantului dentar?
Aspect imbunatatit
Implanturile dentare simuleaza radacina dentara si coroana care se plaseaza pe el arata si se simt exact ca un dinte natural si pentru ca sunt facute sa fuzioneze cu osul din maxilar, acestea devin permanente.
Imbunatatirea dictiei
Cu dinti lipsa, poate fi dificil sa formulezi anumite propozitii si poate intervenii lipsa anumitor litere atunci cand vorbesti. Implanturile dentare te ajuta sa completezi locurile lipsa din gura si astfel nu vei mai avea probleme cand vei incerca sa vorbesti.
Imbunatateste parerea fata de tine insuti
Implanturile dentare iti pot da inapoi zambetul si te pot face sa ai o parere mult mai buna despre tine.
O imbunatatire a sanatatii dentare
Un implant dentar nu necesita slefuirea altor dinti, asa cum o punte iti cere sa faci. Implanturile individuale iti permite accesul mai usor intre dinti, lucru care ajuta la sanatatea orala pe termen lung.
Durabilitate
Implanturile sunt de lunga durata iar daca sunt bine ingrijite, pot tine chiar si o viata.
Pentru ca devin parte din tine, implanturile dentare elimina disconfortul provocat de protezele dentare.
Poti manca mai usor
Lipsa dintilor poate face ca mestecatul sa devina un chin. Implanturile dentare se comporta ca niste dinti adevarati, ceea ce iti permite sa mananci mancarurile tale preferate fara dureri si cu incredere in dantura ta.
Oricine isi poate pune un implant dentar?
In majoritatea cazurilor, oricine este indeajuns de sanatos sa suporte o extractie de dinte sau o operatie orala, poate fi considerat apt pentru un implant dentar. Pacientii trebuie sa prezinte o gingie sanatoasa si suficient os care sa sustina implantul. De asemenea trebuie sa fie dedicati sanatatii orale si vizitelor regulate la medicul dentist. Fumatorii inraiti, sau oamenii care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul sau afectiunile de inima, sau persoanele care au suferit de terapii cu radiatii la gat/cap, cer analize amanuntite inainte de a se apuca de un implant dentar. In cazul in care vrei sa iti pui un implant dentar, discuta intai cu medicul tau stomatolog pentru a afla daca sunt potrivite pentru tine.
Care este procedura completa pentru un implant dentar?
In primul rand, trebuie ca medicul stomatolog sa puna la punct un plan individualizat de tratament. Planul este facut in mod special pentru tine si este pus la punct de un medic specialist in chirurgia orala. Medicul te pune la curent cu genul de implant care ti se potriveste cel mai bine.
Imediat dupa plan, urmeaza implantarea radacinii in maxilar, care este un surub din titan, implantat in locul in care a fost radacina dintelui tau natural. In timp ce osul se vindeca in locul in care a fost pusa radacina, acesta creste in jurul implantului introdus de medicul stomatolog, ancorand aceasta radacina din titan, in maxilar.
Odata ce implantul este bine stabilit in maxilar, de acesta se ataseaza un alt dispozitiv numit bont protetic care este menit sa faca legatura intre radacina si dintele care urmeaza sa fie pus. Pentru a putea atasa dintele de acest suport, medicul stomatolog trebuie sa creeze un dinte similar cu restul dintilor tai ca si culoare si forma. Imediat dupa asta, un dinte inlocuitor este atasat, numit si coroana.
Sunt dureroase aceste implanturi dentare?
Majoritatea oamenilor care au trecut prin aceasta experienta spun ca este doar un mic disconfort pe care il simti. Se face anestezie locala, iar majoritatea oamenilor spun ca au simtit mai multa durere la o extractie decat la o operatie de implant dentar.
Posibilitati de tratament protetic pe implanturi
In functie de numarul dintilor lipsa (de la unul singur pana la toti dintii pierduti), a conditiilor locale si generale, a varstei si starii de sanatate a pacientului si, nu in ultimul rand, a posibilitatilor financiare, lucrarile protetice propuse de medic se clasifica in:
- Lucrari fixe
- Lucrari mobile
Lucrari fixe
Coroana dentara – se realizeaza in situatia in care lipseste un singur dinte, iar tratamentul de electie este inserarea unui implant in locul acestuia, marele avantaj fiind ca dintii vecini bresei vor ramane neatinsi. Pe implantul inserat, se va realiza o coroana de ceramica a carei culoare va fi la fel cu a dintilor vecini si care se va cimenta sau se va insuruba pe implant.
Puntea dentara – se realizeaza pe doua implanturi, in aceeasi maniera in care se realizeaza o punte pe dintii naturali. La randul ei se poate cimenta sau insuruba. Nu se recomanda executarea puntilor cu suport mixt implant-dinte natural, intrucat in timp apare mobilizarea implantului si, posibil compromiterea acestuia, din cauza mobilitatii fizilogice a dintelui natural(celalalt stalp al puntii).
Fast & fixed – este o metoda care se adreseaza pacientilor care, ori nu mai au niciun dinte si refuza proteza dentara, sau mai au cativa dar compromisi si care doresc dinti ficsi in maxim 48 de ore, evitand astfel disconfortul starii de edentat pentru o perioada destul de lunga cat ar dura un tratament clasic. In prima zi se insera implanturile special pentru acest tip de restaurare, in principiu 6 la maxilar, 4 la mandibular si se ia amprenta care se trimite la laborator. A doua zi, lucrarea provizorie este gata si se aplica in cavitatea bucala. Pacientul poate imediat folosi aceasta restaurarea protetica, mananca, vorbeste si zambeste natural. Peste 6 luni-1 an, se realizeaza lucrarea definitiva.
Lucrari mobile
Proteza pe implanturi – se recomanda edentatilor total cu volumul osului subtire, in care nu se pot insera multe implanturi pt lucrari fixe. De aceea se insera 2 mandibular si, in principiu 4 la maxilar si se asteapta minim 4 luni pentru osteointegrare. Dupa aceasta perioada se realizeaza protezele bazate pe un sistem de ancorare cu capse, care vor oferi stabilitate foarte buna, comparativ cu protezele simple, clasice. Masticatia si dictia sunt imbunatatite vizibil.
Lucrarile dentare, fie ele fixe sau mobile, sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara din materialele cele mai bune, in functie si de necesitati, dar si de dorinta pacientilor. Lucrarile pe implanturi ofera stabilitate, functionalitate si estetica asemanatoare dintilor naturali, fiind o solutie de lunga durata.
Alte servicii
Chirurgie
Chirurgia orala abordeaza aspectele de patologie chirurgicala din regiunea cavitatii bucale. Exista o serie de interventii…
Protetica
Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa cu restaurarea si mentinerea functiei…
Endodontie
Endodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa de studiul si tratamentul pulpei dentare…