Endodontie

Tinka Smile

Endodontie

Endodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa de studiul si tratamentul pulpei dentare. Cuvantul provine din termenii grecesti endo care inseamna “inauntru” si dontia care inseamna “dinte”.

Practic endodontia se perocupa de tratamentul infectiei pulpei dentare si de complicatiile sale in tesutul apical. Terapia endodontica sau terapia canalelor radiculare dentare este secventa de tratament pentru pulpa unui dinte, care are ca rezultat eliminarea infectiei si protejarea dintelui decontaminat de viitoarea invazie microbiana.

Terapia canalelor radiculare este una dintre cele mai frecvente proceduri. Daca pulpa dentara sau tesutul periapical se imbolnavesc sau sufera anumite traumatisme este necesar a se efectua tratamentul endodontic pentru salvarea dintelui.

Care sunt principalele obiective ale terapiei endodontice?

Eliminarea infectiei
Primul scop si poate cel mai important al unui tratament endodontic este eliminarea agentilor cauzali. In mod normal, toate infectiile pulpei dentare sunt o dezvoltare secundara a cariilor dentare care patrund prin smalt si dentina pentru a ajunge la pulpa.

Cu toate acestea, in unele cazuri, tesutul pulpar poate suferi ca urmare a unui traumatism, cum ar fi agresarea termica a acestuia, in urma procedurilor stomatologice repetate.

Indiferent de natura agentului, tesutul pulpei denature (ca toate tesuturile umane) va incerca sa raspunda la aceste agresiuni. Raspunsul biologic al tesuturilor naturale la stimuli nocivi se numeste inflamatie.

Inflamatia si infectia

Exista o diferenta distinctiva intre inflamatie si infectie, iar abordarea terapeutica va depinde in mare masura de asta.

Inflamatia

Inflamatia este un raspuns biologic complexal diferitelor tesuturi la stimuli nocivi, prcum agentii patogeni (bacteria, virusi, ciuperci si altele), elemente deteriorate sau iritanti (toxine produse de agentii ce dau infectiile, agenti foarte fierbinti, agenti chimici nocivi etc.).

Semnele clasice ale inflamatiei acute sunt durerea, caldura, roseate, umflarea si pierderea functiei. Practice inflamatia este o incercare de protective a organismului de a indeparta stimuli nocivi si de a initia procesul de vindecare.

Cand pulpa dentara se inflameaza, presiunea incepe sa se acumuleze in interiorul camerei pulpare. Spre deosebire de alte parti ale corpului in care presiunea se poate disipa prin tesuturile moi din jur, pulpa dentara este inconjurata de tesuturi dure care nu permit disiparea presiunii.

Din aceste motive, inflamatiile pulpei creeaza o presiune intensa asupra nervului dintelui (localizat in interiorul pulpei dentare) care poate provoca uneori o durere de dinti severa.

Infectia

Infectia este invazia tesuturilor gazda de catre organismele cauzatoare de boli cum ar fi: bacteriile, virusii, ciupercile si altele. Infectiile pulpei dentare sunt cauzate de bacterii care patrund prin smalt si dentina pana ajung la pulpa.

Protejarea dintelui de viitoarea invazie microbiana

Dupa ce infectia si alti produsi de degradare au fost eliminati si toate structurile dintelui decontaminate, este vital sa protejam dintele de viitoarele infectii. Pentru aceasta, canalele radiculare si dintii sunt sigilate cu materiale specifice.

Umplerea canalului radicular presupune obturarea (umplerea) canalelor radiculare decontaminate cu un material inert, cum ar fi gutta-percha si o pasta speciala pentru obturatiile de canal. Dupa finalizarea terapiei canalului radicular, dintele este sigilat cu compozit special sau cu o coroana dentara, dupa caz.

Tratamentul endodontic la microscop
  • Imaginea amplificata – microscoapele ofera posibilitatea utilizatorului de a marii o imagine de 3 ori pana la 30 de ori si posibilitatea de a schimba vizualizarea cu o simpla rotire a cadranului;
  • Precizie crescuta – o imagine amplificata permite medicului sa faca o deschidere a camerei pulpare ica si ingusta pentru a nu indeparta inutil structura dintelui. De asemenea, sunt mai usor identificate resturile care trebuie eliminate din canalele radiculare inainte de umplerea acestora cu materialele de obturatie;
  • Lumina mult imbunatatita - când se utilizează magnificatia, lumina disponibilă este răspândită și imaginea pare mai întunecată; pentru a compensa acest lucru o lumina LED este montata direct pe capul microscopului si ofera o lumina alba stralucitoare;
  • Vizualizare imbunatatita – Medicii stomatologi pot trata doar ceea ce pot vedea. Obiectivul microscopului poate fi amplasat direct pe gura pacientului fără niciun fel de disconfort suplimentar.

Este lesne de inteles din cele relatate mai sus ca fara ajutorul microscopului, tratamentele endodontice se desfasoara orbeste, baza fiind doar in sensibilitatea tactila a medicului , iar singura metoda de a vedea in interiorul canalului fiind radiografia sau CT-ul.

Microscopul dentar este unul dintre acele echipamente fără de care nu lucrările excepționale in stomatologie nu ar putea fi realizate.

Alte servicii

Telefon
Adresă