Tratamente cu laser

Tinka Smile

Tratamente Cu Laser

Laserul in stomatologie este viitorul, iar viitorul este acum!

In mod obisnuit, atunci cand oamenii se gandesc la stomatolog, isi imagineaza o camera sterila si sunetul specific turbinei dentare, care iti poate da fiori ori de cate ori ti-o imaginezi si ori de cate ori incerci sa iti faci curaj pentru a o infrunta.

laser

Acest tip de imagini pot starni anxietatea multor oameni in ceea ce priveste efectuarea controalelor la medical stomatolog cu regularitate, iar sanatatea orala a acestora va avea de suferit.
Multi dintre semenii nostri nu stiu ca in stomatologia moderna si-a facut aparitia de ceva timp laseul dentar, cu care pot fi tratate diverse afectiuni dentare, oferind adesea o optiune de tratament mai confortabila in comparatie cu turbinele clasice si instrumentele non-laser specific acestei sfere.

Laserul dentar este un tip de laser conceput special pentru utilizare în chirurgie orală sau stomatologie.
LASER reprezintă, de fapt, amplificarea luminii prin emisia stimulată de radiații, folosind un instrument care emite un fascicul de energie de lumina, foarte îngust și de mare precizie.
Acest laser este capabil să miște și să îndepărteze tesutul la simplul contact cu acesta, ajutand medicii stomatologi sa rezolve probleme precum hipersensibilitate, boli ale gingiilor, carii, ajutand inclusiv la îndepărtarea petelor de pe dinti. Tratamentul cu laser poate chiar face mai eficienta si accesibila îngrijirea dentară, și a fost aprobat de FDA pt a fi folosit in diverse proceduri stomatologice. Intre timp, profesioniștii stomatologi inca așteaptă ca ADA sa faca acelasi lucru, deoarece mulți cauta sa adauge tratamentul cu laser ca o optiune pentru pacienții lor.

laser

Tipuri de lasere

Exista lasere atat pentru tesuturile dure cat si pentru cele moi,iar utilizarea lor depinde de tipul de tratament. In cazul pacientilor care prezinta atat problem gingivale cat si dentare putem utilize ambele tipuri de lasere pentru reconstructia dintilor cat si pentru refacerea tesuturilor moi.
Laserele special concepute pentru tesuturile dure sunt capabile sa taie eficient prin oasele maxilarelor cat si prin structurile dure ale dintilor, iar lungimile lor de unda sunt absorbite de apa si de hidroxiapatita (sare de fosfat de calciu identificata in structura osoasa si dentara). Aceste tipuri de lasere sunt utile atat in chirurgia orala cat si in modelarea dintilor si pregatirea acestora pentru tratamentele odontale necesare.
Tipurile de lasere cele mai folosite pentru tesuturile dure sunt Erbium YAG si Erbium crom YSGG.
Laserele pentru tesuturile moi sunt cel mai adesea folosite pentru a trata problemele din sfera parodontologiei precum boala parodontala si infectiile gingivale, acestea actionand prin distrugerea bacteriilor si activarea regresiei tisulare de-a lungul liniei gingivale; dar si din sfera chirurgiei orale - putem sectiona, taia si indeparta gingie, mucoase, tumori si frenuri din cavitatea orala.
Particulele laser sunt absorbite de apa si hemoglobina – protein ce se gaseste in celulele rosii. De asemenea acesta este capabil sa cauteriseze sis a sigileze terminatiile nervoase si vasele de sange in timp ce patrund in tesut.

Ajutati de aceasta noua tehnologie medicii stomatologi pot duce cuusurinta la bun sfarsit un plan de tratament mult mai rapid decat prin metodele clasice datorita capacitatii de vindecare mult imbunatatita a tesuturilor in urma tratamentului cu laser. Tipuri de lasere folosite pentru tesuturile moi - Neodymium YAG (Nd: YAG) si lasere diode.

Beneficiile si dezavantajele tratamentelor stomatologice cu laser

Atunci cand pacientii sufera orice fel de interventie la nivelul tesuturilor moi, aceasta inseamna incizie, sutura si timp de vindecare prelungit; iar pe tot acest parcurs riscul de infectie si complicatii locale sunt prezente.

In cazul tratamentelor stomatologice cu laserul dentar, acestea sunt mai putin riscante si complicate si exista mult mai putina sangerarea; diminundu-se orice fel de risc de a dezvolta eventuale complicatii local.
De multe ori, in diverse cazuri, anestezia in cadrul tratamentelor cu laser este inutila, iar interventia creeaza mult mai putine leziuni la nivelul tesuturilor din jur, acest lucru ducand la o vindecare mult mai rapida a plagilor post-operatorii si evident la o recuperare mult sporita a pacientului.

In present principalul dezavantaj al tratamentelor cu laser in stomatologie este faptul ca acestea nu pot fi utilizate la lucrarile dentare existente vechi cum ar fi plombele de amalgam, onlay-uri sau coronae dentare. Laserele pentru tesutul dur sunt foarte puternice si daca sunt folosite gresit pot creea leziuni pulpare iremediabile.
In baza starii preexistente a tesutului moale inconjurator, laserele pentru tesut dur pot fi prea puterince pentru a putea fi folosite la anumite tratamente stomatologice, moment in care este mai intelept recurgem la folosirea metodelor clasice.

Sintetizand toate cele descrise mai sus putem afirma ca laserul dentar ne permite sa executam o serie de procedure specifice cu mai putin discomfort, mai putina durere si uneori chiar fara anestezie oferindu-va cel mai inalt nivel de ingrijire.

Alte servicii

Telefon
Adresă