Fatete si coroane integral ceramice

Fatete si coroane integral ceramice

In ultimii ani nevoia tot mai accentuata pentru un zambet apropiat de perfectiune a dus la dezvoltarea rapida a materialelor si tehnologiilor necesare satisfacerii acestei cerinte a pacientilor. Spre diferenta de  restaurarile metalo-ceramice, coroanele integral ceramice si fatetele sunt superioare din punct de vedere estetic, imitand aproape perfect dintele natural.

In ziua de azi clinicienii folosesc ceramica integrala ca tratament de rutina. Pasii care trebuie urmati sunt esentiali pentru obtinerea unor restaurari de lunga durata: conceperea planului de tratament impreuna cu laboratorul de tehnica dentara, alegerea celei mai potrivite ceramici, prepararea si amprentarea dintilor.

Mai mult decat atat, progresele rapide din domeniul tehnologiei materialelor ceramice si adezivilor au condus la noi optiuni de tratament reflectate in largirea ariei de indicatii si in prepararea mai putin invaziva a dintilor. In cazul fatetelor, slefuirea dintilor este minim invaziva(nu mai mult de 0,5 mm),  limita preparatiei este in smalt si in general se intinde doar pe fata vestibulara.

Un studiu desfasurat de-a lungul a 5 ani pe 100 de coroane integral ceramice  a relevat o rata de succes foarte inalta si faptul ca nicio coroana aplicata pe dintii frontali nu a suferit fracturi.

Ce sunt fatetele si coroanele?

Atat fetetele cat si coroanele sint modalitati de restaurare estetica si functionala a dintilor care necesita acoperire intr-un grad mai mic sau mai mare.  Diferenta majora dintre ele consta in cat de mult trebuie slefuit din dinte, cat de gros este materialul de acoperire si cat de mult din dinte va fi acoperit de     restaurare.

Fatetele sunt extrem de subtiri si se lipesc pe fata vestibulara a dintilor. Ceramica din care sunt fabricate este de culoarea dintilor naturali. Sunt rezistente dar si casante, astfel incat microtraumatismele repetate sau accidentele le pot disloca sau sparge.

Coroanele “imbraca” dintele in intregime. Sunt de grosime cel putin dubla in comparatie cu fatetele, deci si mult mai durabile si mai rezistente la spargere.

Diferente in prepararea dintilor

Fatetele sunt o metoda de restaurare mai conservativa decat coroanele, intrucat se slefuieste  mai putin din dinte decat pentru o coroana(intre 3 si 30% din suprafata). De regula se slefuiese doar un strat extrem de subtire din smaltul de pe suprafata vestibulara a dintelui si nu este nevoie sa se prelungeasca preparatia si pe celelalte fete sau sa se intre si in dentina.

Pentru coroane, insa, este nevoie sa se indeparteze peste 60% din dinte prin slefuire si asta pe toate fetele dintelui. Asta inseamna peste 2-4 ori mai mult tesut dentar sacrificat decat in cazul fatetelor.

Cand alegem fatete?

Fatetele sunt alegerea excelenta  pentru problemele relativ minore de natura estetica: dinti patati, dinti ciobiti, mici crapaturi pe suprafata dentara, mici spatii libere intre dinti etc. In astfel de situatii, fatetele pot imbunatati culoarea si aliniamentul dintilor, ceea ce se traduce printr-un zambet mult imbunatatit.

Cu exceptia catorva situatii, odata  fateta fixata prin adeziune pe dinte,  in timp dintele va necesita o noua acoperire, fie cu o noua fateta, fie mergand pana la coroana de invelis.

Cand alegem coroane?

Coroanele sunt preferate in situatiile in care exista mai multe probleme cu dintii respectivi: fracturi coronare intinse, crapaturi adanci, tratament de canal in istoricul dintelui. Se alege metoda de restaurare cu coroane  pentru a proteja dintele de o viitoare posibila fractura care ar putea duce la extractie. Odata cimentata coroana, dintele este complet restaurat estetic si functional.

O alta situatie in care se prefera  coroanele este atunci cand dintii sunt puternic abrazati. Fateta  acopera doar fata vestibulara a dintelui, nu si muchiile. De aceea dintii abrazati necesita reconstituiri cu coroane de acoperire.

Coroanele sunt, deci, solutia de electie pentru dintii cu distructii mari, iar in urma cimantarii lor, se imbunatateste atat aspectul estetic, dar mai ales cel functional.

In concluzie, fatetele si coroanele ceramice sunt, in functie de situatia dintilor pe care se aplica, solutiile ideale pentru imbunatatirea aspectului  fizionomic si a functionalitatii aparatului masticator.

Share:
Telefon
Adresă