Coroane de invelis nemetalice (coroane estetice)

Coroane de invelis nemetalice (coroane estetice)

Generalitati

Sunt proteze fixe unidentare ce refac atat morfologia, cat si estetica, deoarece sunt realizate in intregime din material nemetalice (ceramice, polimeri si rasini compozite) de culoare identica, sau foarte apropiata cu a dintilor adiacenti. Se mai numesc si coroane fizionomice.

Obiective

– reabilitarea fizionomiei;

– asigurarea rezistentei bontului (consolidarea lui) si a protezei fixe unidentare;

– adaptarea perfecta la dinte;

– rapoarte interdentare corecte cu dintii adiacenti si antagonisti.

Indicatii: Coroana estetica se recomanda aproape exclusiv ca element unidentar, in unele afectiuni coronare din zona frontala:

Coroane integral ceramice

– discromii, distrofii, displazii;

– nanism dentar sau alte dismorfii;

– obturatii inestetice sau neretentive;

– unele malpozitii;

– fracturi dentare in 1/3 incizala;

– carii clasa a IV-a Black.

In ultimile doua cazuri, se intervine modern prin metoda reconstituirii cu materiale din grupa rasinilor compozite, eventual cu retentii suplimentare sub forma de pivoti dentari. In caz de insucces, se recurge tot la coroane de invelis fizionomice. Mai recent, in caz de discromii, oropozitii, fracturi reduse ale marginii incizale si cand eroziunea sau displazia intereseaza numai fata vestibulara, nu se mai recurge la acoperirea totala cu coroane fizionomice (sau mixte) ci la fatetare (acoperirea numai a fetei vestibulare cu material fizionomic).

Coroana fizionomica se poate indica si ca element de agregare in tratamentul unor edentatii reduse, dar numai din acrilat (punti provizorii).

Coroane prefabricate

Contraindicatii:

– pe dinti scurti (bonturi neretentive);

– in ocluzii adanci traumatizante;

– in ocluzii cap la cap (cele ceramice);

– in abrazii avansate;

– la tineri sub 17 ani (camera pulpara mare);

– carii profunde si extinse sau obturatii mari nearmate (cu pereti dentari subtiri).

Referitor la prima contraindicatie, coroanele din ceramica realizate pe canini sau premolari se fractureaza (sunt casante). Cele din acrilat rezista un anumit timp, dar se subtiaza treptat si se perforeaza, apoi se perforeaza si ele, deci nu pot fi considerate decat coroane provizorii.

Materiale utilizate pentru coroane nemetalice

Primele aparute in practica stomatologica au fost coroanele ceramice arse pe folie de platina. La ora actuala ele sunt inlocuite de coroanele integral ceramice.

In perioada interbelica, odata cu descoperirea polimetacrilatului de metil, s-a initiat utilizarea polimerilor in stomatologie. Acest tip de acrilat a fost utilizat atat pentru confectionarea bazelor protezelor mobilizabile, a dintilor artificiali, cat si a coroanleor de invelis.

Punte integral acrilica (provizorie)

Datorita multiplelor defecte pe care le prezinta (contractie mare la polimerizare, absortie crescuta de apa, rezistenta redusa la uzura, modificari cromatice in timp etc.) rasinile acrilice au pierdut tot mai mult teren in protezarea fixa, coroanele acrilice fiind socotite in perioada actuala, doar lucrari protetice de tranzitie.

Proprietatile rsinilor acrilice au fost imbunatatite prin utilizarea unor monomeri polifunctionali, care au dus la aparitia polimetil-dimetacrilatului, prezentand o polimerizare reticulata.

O alta cotitura in realizarea coroanelor estetice se produce odata cu utilizarea rasinilor diacrilice compozite fotopolimerizabile, ca o alternativa la coroanele ceramice.

In ultimii ani prin lansarea sistemelor integral ceramice, care elimina jacket-ul ars pe folie de platina, balanta incepe sa se incline din nou spre utilizarea maselor ceramice, comparativ cu a polimerilor.

Recent au fost lansate pe piata rasinile armate cu fibre si ceromerii, utilizati pentru obtinerea coroanelor de invelis nemetalice. Ceromerii sunt polimeri speciali, cu un procent crescut de umplutura anorganica, particulele avand dimensiuni foarte mici si fiind silanizate si dispersate in matrice organica. Astfel materialul prezinta o structura tridimensionala omogena, scazand absortia de apa, si solubilitatea in apa a materialului, crescand totodata rezistenta sa mecanica.

Share:
Telefon
Adresă