Extractia molarilor de minte

extractia molarilor de minte

Extractia molarilor de minte

Molarii de minte (sau molarii lll) sunt ultimii dinti permanenti care erup pe arcade, in general incepand cu varsta de 17-18 ani, dar exista si persoane care nu dezvolta muguri ai molarilor de minte si, deci, nici acesti molari. Altii erup normal, la fel ca si ceilalti molari si nu produc probleme. Multi pacienti se confrunta, insa, cu situatia in care molarii de minte raman inclusi in os, neavand loc suficient pe arcade sa erupa, sau erup partial.

Un molar de minte inclus poate sa se afle in urmatoarele situatii:

  • Sa creasca inclinat anterior, spre molarul secund
  • Sa creasca inclinat spre posterior
  • Sa creasca orizontal, in unghi drept fata de ceilalti dinti
  • Sa se afle in pozitie corecta, dar sa nu poata strapunge osul si mucoasa.

Cand este nevoie sa extragem molarii de minte?

Molarii de minte trebuie extrasi  atunci cand produc:

  • Durere
  • Retentie de alimente sau detritusuri sub mucoasa
  • Infectie a mucoasei
  • Carie
  • Distrugere a molarului vecin sau a osului inconjurator
  • Chisturi de eruptie
  • Complicatii ale tratamentului ortodontic.

Desigur, aceasta decizie  este luata de catre medicul stomatolog in urma efectuarii unei radiografii panoramice, care sa ofere informatii clare si exacte despre modificarile de tesut din regiunea molarilor de minte, precum si a dintilor de langa, forma sau pozitia acestora.

Cum decurge o extractie de molar de minte?

In cazul in care molarii au erupt si coroana acestora este vizibila, medicul specialist va recurge la o extractie obisnuita. Insa, exista si situatii in care molarii de minte nu au erupt si trebuie extrasi prin interventie chirurgicala. In ambele cazuri se foloseste anestezia locala, dar si sedarea pacientilor care sufera de anxietate.

Ce se intampla cand nu efectuam extractia molarului de minte ?

Din punct de vedere functional, molarii de minte nu au niciun rol in masticatie. Conform specialistilor, acestia erau folositi de catre stramosii nostri pentru a putea consuma alimente crude si tesut lemnos. De asemenea, stramosii nostri aveau maxilare mai mari, ceea ce poate explica prezenta celui de-al treilea molar. Insa, pe langa faptul ca nu au niciun rol, acestia pot provoca aparitia cariilor si a unor  boli parodontale prin acumularea de placa bacteriana ca urmare a periajului dificil in acea zona.

Afectiunea gingivala poate sa apara intre molarul de minte si cel de-al doilea molar. Deoarece tesutul gingival este deteriorat in momentul eruptiei molarului de minte, refacerea acestuia este de lunga durata si adesea dureroasa. In timp, molarul secund poate fi afectat, acesta fiind foarte important in procesul de masticatie. Multi pacienti dezvolta chisturi la nivelul maxilarului, moment in care trebuie recurs la extractia molarului de minte. Iar din punct de vedere estetic, molarul de minte poate determina ingramadirea dintilor, ceea ce va afecta zambetul oricarei persoane.

Apeleaza la un specialist pentru extractia molarului de minte!

Chiar daca apar la varsta maturitatii, molarii de minte nu sunt deloc diferiti de restul dintilor. Daca vor creste corect si nu vor afecta maxilarul sau dintii vecini, acestia pot fi ingrijiti pana cand va fi necesar sa apelati la extractie. Insa, atunci cand apar alte complicatii si pot modifica chiar si aspectul estetic al dintilor, se impune o extractie de molar de minte realizata de un medic specialist, asa cum sunt cei de la Tinka Smile.

Share:
Telefon
Adresă